Kuchnia

Obiady

Składniki:
•około 50 dag udek drobiowych
•100 ml sosu sojowego
•2 łyżki miodu
•2 łyżki octu ryżowego
•2 łyżki oliwy
•2 ząbki czosnku
•1/2 papryczki chilli
•200 g bulguru
•1 nieduża cebula
•100 g pieczarek
•1/2 szklanki passaty pomidorowej
•ser feta do pokruszenia na wierzch
•rukola



Wykonanie:

Mięso z udek oddzielamy od kości. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy ze sobą sos sojowy, oliwę, miód, ocet ryżowy i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku oraz drobno posiekaną papryczkę chilli. Tak przyrządzoną marynatą macerujemy mięso, przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki.

Po tym czasie udka podsmażamy na rozgrzanej patelni, na dość dużym ogniu po około 3 minuty z każdej strony. Następnie zalewamy je 1 szklanką wrzącej wody, przykrywamy i dusimy na bardzo wolnym ogniu przez około 60-90 minut (co jakiś czas sprawdzamy stopień ich miękkości i kontrolujemy czy nie wyparowała woda, jeśli tak, dolewamy jej po trosze).

Na około 15 minut przed
końcem duszenia mięsa gotujemy w osolonej wodzie bulgur.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy do niej pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażamy około 5-7 minut. Następnie na patelnię dodajemy ugotowany bulgur, dodajemy passatę pomidorową i wszystko przesmażamy jeszcze około 2-3 minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy rukolę, mieszamy.

Tak przygotowany bulgur wykładamy na talerze. Na wierzchu kładziemy gotowe mięso i całość obficie posypujemy pokruszonym serem feta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation