Kuchnia

przepisy

Gotuj zdrowo!
Guten Appetit!:

Kiszenie buraków
- niezawodny przepis



Składniki na kiszone buraczki:
1 kg buraków.
1 l wody
1 płaska łyżka soli kamiennej
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego

Zagotować 1 litr wody z 1 łyżką soli kamiennej, koniecznie niejodowanej. Wystudzić.

Buraki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki lub inny dowolny sposób. Buraki surowe!!!!

Układać buraki w wyparzonym słoju do 2/3 objętości, dodać przyprawy i zalać przestudzoną solanką. Zakręcić dokładnie i postawić w ciepłym miejscu, by ruszyła fermentycja. Pozostaje nam odczekać kilka dni i cieszyć się wspaniałym smakiem i kolorem domowego barszczyku. To jest właśnie tajemnica sukcesu. Zamiast obwiązywać słoik gazą, papierem po prostu zamknąć go zakręcając wieczko, odcinając w ten sposób dopływ tlenu. Na tak przygotowanych buraczkach nie wyrośnie zielony kożuch pleśni, wtedy cała kiszonka byłyby już tylko do wyrzucenia. Wskazane, by raz dziennie zamieszać zawartość słoja plastkiową lub drewnianą łyżką

Proces kiszenia trwa od 5-7 dni. Zależy to od temperatury pomieszczenia. Moja poprzednia porcja kisiła się 7 dni (zimno). Po otwarciu słoika zdjąć z góry piankę i przelać sok buraczany do czystych wyparzonych butelek. Można go przechowywać w lodówce w zamknietej butelce (niezbyt szczelnie, bo może eksplodować) nawet do kilku miesięcy. Należy pamiętać, że przechowywany zakwas cały czas pracuje, dlatego im jest starszy, tym kwaśniejszy

Uwagi : Gdy zlejemy sok, możemy jeszcze raz zalać buraki wodą i po dwóch dniach nastawić drugą porcję, a potem ugotować barszcz, wykorzystując cześć buraków.
Możemy również kisić barszcz na zakładkę. Do nowo przygotowanej porcji dodać łyżkę już ukiszonego, przyspieszając w ten sposób proces kiszenia.
Gdy kisimy buraki z przeznaczeniem wyłącznie do wypicia jako napój można zmniejszyć ilość dodanej soli do kiszenia do 1 łyżeczki na 1 litr wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation