Kuchnia

WIGILIJNE PRZEPISY

Wigilijna kapusta z grzybami

Składniki

80g suszonych prawdziwków
1kg kiszonej kapusty
1 duża cebula
5 łyżek oleju rzepakowego
2 liście laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
2-3 ziarna jałowca
sól
pieprz
łyżeczka płynnego miodu

Etapy przygotowania

1. Grzyby zalać wodą. Odstawić do namoczenia na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Odcedzić. Wywar zachować, a grzyby posiekać na kawałki.

2. Kapustę odcisnąć z soku i grubo posiekać. Przełożyć do garnka. Zalać wywarem z grzybów (ew. dolać trochę gorącej wody). Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Cebulę obrać, grubo posiekać. Na patelni rozgrzać połowę oleju, wrzucić cebulę i mieszając usmażyć na szklisto. Dodać do gotującej się kapusty.

3. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i jałowca. Zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 35 minut. Dodać pokrojone grzyby. Dusić razem, jeszcze 15 minut na małym ogniu. Odparować nadmiar płynu.

4. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i miodem. Wymieszać z pozostałym olejem. Ponownie zagotować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation