Kuchnia

WIGILIJNE PRZEPISY

Karp z orzechami

Składniki:

2 filety z karpia (ewentualnie 4 dzwonki)
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz

Sos bakaliowy:

100 g orzechów włoskich
50 g migdałów w słupkach
2 łyżki miodu
50 ml wytrawnego białego wina
100 ml śmietanki kremówki
3 łyżki świeżego tymianku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
Karpia oprósz solą i pieprzem.
Przysmaż z obu stron na maśle na złoty kolor.
Przełóż do gorącego piekarnika na mniej więcej 10 minut (w zależności od grubości ryby).

Sos bakaliowy:

Posiekaj tymianek.
Na patelni, na której smażyła się ryba, upraż orzechy i migdały.
Dodaj białe wino i miód, podgrzewaj na małym ogniu.
Dodaj śmietanę i tymianek.
Pieczonego karpia podawaj z orzechowym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation