Kuchnia

wege

wege curry z dynią i ciecierzycą | vegestrefa.pl

Składniki:

(podaję ilość na dwie osoby – specjalnie dla Was przemnożę moją porcję, bo ja jestem samolubem i robię tylko dla siebie, a tak na dwie osoby to zawsze lepiej wygląda, jakbyście nie byli sami na tym świecie i ktoś chciał jeść to, co zrobicie)

600-800g dyni
200-250g ciecierzycy gotowanej a dla leniuszków i zapominalskich to 1 puszka będzie
2 cebule, bo mieszkamy, gdzie mieszkamy
2-3 ząbki czosnku
1/2 szkl. wiórek kokosowych, z których zrobicie mleko – oczywiście użyjcie jakichś organic i niesiarkowanych
1-2 łyżki oleju – u mnie kokosowy, bo powszechnie wiadomo w wege świecie, że każdy inny niesie śmierć
sok z cytryny – oczywiście też bio, bo cytrusy okrutnie pryskane są
opcjonalnie kawałek jakiejś ostrej papryczki
jakieś zielsko świeże np. kolendra albo natka pietruszki
curry albo po trochu kurkumy, kminu rzymskiego, papryki słodkiej i ostrej, imbiru, gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Przygotowanie:

Najpierw zalejcie Wasze wiórki kokosowe 2 szklankami wrzątku i odstawcie na 10 minut przynajmniej. Po czym zmiksujcie całość blenderem i odcedźcie mleko od pozostałości kokosa.

Na rozgrzany olej wrzućcie pokrojoną w piórka/kostkę cebulę i posiekany czosnek. Po chwili dodajcie przyprawy i smażcie 2-3 minuty. Teraz kolej na dynię pokrojoną w kostkę. Wymieszajcie wszystko w garnku i zalejcie Waszym wydojonym z kokosów mlekiem. Gotujcie to ok. 10 minut, po czym dodajcie ciecierzycę i zostawcie na ogniu kolejne 5 minut. Po wyłączeniu doprawcie solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz dodajcie zieleninę. Wasze danie gotowe! Nie poparzcie sobie jamy ustnej zbyt szybkim pałaszowaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation