Kuchnia

ciasta

Aksamitny, puszysty sernik otulony orzechowo-rumowym kremem, kakaowym biszkoptem i orzechową czekoladą. Mięciutki, leciutki, po prostu idealny.

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:

4 jajka
3/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na sernik:
600 g sera na sernik
6 jajek
3/4 szklanki cukru pudru
1 opakowanie budyniu waniliowego
100 g stopionego masła
na krem:
750 ml mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
50 ml rumu
1/2 szklanki startych orzechów włoskich
kostka masła
dodatkowo:
150 g czekolady mlecznej z orzechami
2 łyżki mleka
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Orzechy starte do kremu wymieszać z rumem i zamknąć w szczelnym pojemniku co najmniej na godzinę.
Upiec biszkopt: białka oddzielić i ubić na pianę. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie żółtka. Kiedy masa będzie jasna i puszysta dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przełożyć do foremki wyścielonej papierem. Piec w 175*C przez około 30 minut, wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Upiec sernik: żółtka utrzeć z cukrem na biało, następnie dodawać ser, budyń, ostudzone masło a na końcu pianę ubitą z białek. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec w 180*C około 50 minut. Wystudzić (a najlepiej upiec ser dzień wcześniej).
W odrobinie mleka rozrobić budyń i cukier, resztę mleka zagotować i ugotować na nim budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z budyniem i orzechami w rumie. Na biszkoptowym blacie rozłożyć połowę kremu orzechowego, przykryć go sernikiem i posmarować resztą kremu. Przykryć biszkoptem. Czekoladę połamać i razem z mlekiem rozpuścić nad parą. Polać wierzch ciasta i posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation