Kuchnia

PRZEPISY

moje pasje: Skwareczki - smalczyk

Składniki:
1 kg podgardla*
1/2 kg słoniny
2-3 duże cebule
sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa warzywna (klik)


*Można też zrobić skwareczki z dodatkiem wędzonego podgardla lub zrobić skwareczki w całości z wędzonego podgardla ale wtedy dodatek soli i przyprawy warzywnej pominąć lub mocno ograniczyć
Podgardle i słoninę zmielić w maszynce na sitku z dużymi otworami (zbyt mocno zmielone nie jest smaczne). Wszystko wsadzić do rondla i wytapiać na małym ogniu ok. 40 minut -do godziny ( ma być wytopione ale nie spalone, lekko chrupiące). Cebulę drobniutko pokroić i podsmażyć.
Gdy skwareczki się wytopią, dodać cebulkę (do lekko wystudzonego, bo w przeciwnym wypadku cebula się spali w gorącym tłuszczu skwarkowym!) Doprawic do smaku.

Skwareczki doskonale smakują z chlebkiem, oraz jako dodatek do zup (np. ziemniaczanej czy kapuśniaku). Z ich dodatkiem świetnie smakuje też kasza gryczana.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation