Kuchnia

PRZEPISY

Domowe gruzińskie chaczapuri z serami

Składniki:
200 ml śmietany 18%
50 g masła
Do smaku: Koperek suszony, Sól morska, Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Ciasto na naleśniki:
150 ml wody
75 ml mleka
40 g świeżych drożdży
100 ml oleju rzepakowego
500 g mąki pszennej
1 łyżka cukru kryształu

Farsz:
200 g sera białego półtłustego
200 g bryndzy owczej
Cebulka smażona Prymat

Sposób przygotowania:

Ciasto na naleśniki: w misce z ciepłą wodą i mlekiem rozpuszczamy drożdże. Wlewamy olej i całość przekładamy do miski z mąką. Dodajemy cukier oraz sól i zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

Farsz: biały ser łączymy z bryndzą. Dodajemy do smaku roztarte w moździerzu ziarna kolorowego pieprzu, koperek suszony, sól oraz cebulkę smażoną.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i kształtujemy z nich kule. Jedną kulę ciasta wałkujemy na stolnicy, tak aby środek został grubszy, a brzegi cieńsze. Na środek nakładamy połowę farszu, a następnie składamy boki do środka, dokładnie zlepiamy i odwracamy naleśnik na drugą stronę. Powtarzamy czynność z drugim kawałkiem ciasta.

Placki smażymy na suchej patelni na średnim ogniu. Placki są gotowe, gdy ciasto zrumieni się i będzie chrupkie. Naleśniki przekładamy na talerze, a ich wierzch smarujemy masłem i oprószamy rozdrobnionym pieprzem kolorowym i solą. Podajemy z gęstą śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation