Kuchnia

Pieczone BUŁECZKI

Bułeczki jogurtowe z czosnkiem

Składniki na 10 bułeczek:

3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
40 g drożdży świeżych
łyżka cukru
łyżeczka soli
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 jajko
dodatkowo:
1 jajko
łyżeczka suszonego koperku
2 ząbki czosnku

Drożdże zasypać cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Mąkę przesiać do miski z drożdżami, dodać mąkę ziemniaczaną, jogurt, jajko, olej, wodę i sól. Wyrabiać ciasto aż będzie się odklejać od ścianek miski (najlepiej mikserem z hakami). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Ciasto podzielić 10 części, z każdej zrobić kulkę a następnie formować wałeczki i zawiązywać je w supełki, końce chowając pod spód. Układać na blaszce do pieczenia. Jajko rozbełtać, dodać koperek i starty czosnek. Posmarować bułeczki i odstawić jeszcze na kilka minut aby podrosły. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut, aż będą rumiane.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation