Kuchnia

Pieczone BUŁECZKI

Składniki:

25 g masła
250 ml mleka
25 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1 jajko
500 g mąki (w trakcie zagniatania dodałam jeszcze jedną szklankę, żeby się ciasto nie kleiło)
1 płaska łyżeczka cukru
dodatkowo:

1 jajko
słonecznik do posypania bułek
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni z termoobiegiem.

Masło rozpuścić i ostudzić.

Przesiać mąkę i wymieszać z solą. W mące zrobić niewielkie wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże z cukrem. Drożdże zalać odrobiną lekko podgrzanego mleka. Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Do mąki wlać resztę mleka, rozpuszczone masło i jajko.

Zagnieść ciasto i uformować bułeczki (nam wyszło 11 sztuk).

Gotowe bułeczki ( posmarowane roztrzepanym jajkiem i posypane słonecznikiem) układać na papierze do pieczenia i piec przez 10 minut (pod koniec pieczenia zmniejszyłam ciut temperaturę, bo mi się za bardzo zaczęły zarumieniać)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation