Kuchnia

dania z warzyw

Kotlety słonecznikowe z kalafiorem

Składniki
Składniki na 11 sztuk:
0,5 kg kalafiora , waga bo ugotowaniu
29 dag ziemniaków ugotowanych z dnia poprzedniego
2 czubate łyżki ziaren słonecznika
1 duża cebula starta drobno
Pół pęczka posiekanego szczypiorku
3-4 gałązki świeżego oregano
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 jajka
4 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka białego mielonego pieprzu
Sól do smaku
Dodatkowo:
Bułka tarta i sezam do panierki
Olej do smażenia

Kotleciki są pyszne, lekko pikantne i chrupiące.



Etapy przygotowania

Kalafior ugotować na pół twardo w wodzie z cukrem i solą, osączyć.
Ziemniaki i jajka zmiksować podręcznym blenderem.
Dodać pokrojony kalafior i ponownie zmiksować.
Następnie dodać pozostałe w/w składniki i doprawić do smaku.
Formować kotlety i obsypywać panierką, usmażyć.
Można podać je do barszczyku czerwonego lub z sosem grzybowym czy pomidorowym. Kotleciki są pyszne, lekko pikantne i chrupiące.
My zajadaliśmy je bez dodatków:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation