Kuchnia

naleśniki, placuszki,kotlety

Kotleciki z jajek na twardo z pieczarkami

Składniki :
6 jajek ugotowanych na twardo + 1 surowe
500 g pieczarek
1 duża cebula
100 g żółtego sera np. gouda
szczypiorek
sól , pieprz , ostra papryka
bułka tarta
do smażenia :
olej
2 łyżki masła

Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić na nim cebulę, dodać pieczarki. Smażyć do odparowania płynu. Zestawić z ognia.
Jajka na twardo oraz żółty ser zetrzeć na grubych oczkach tarki. Szczypiorek posiekać.
Usmażone pieczarki wymieszać ze startymi jajkami, serem i posiekanym szczypiorkiem. Wbić jajko, doprawić do smaku przyprawami. Dobrze wyrobić masę, dodając bułkę tartą w takiej ilości, by masa była zwarta.
Formować nieduże kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła, aż będą rumiane.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation