Książka

podwieczorek

Gołąbki francuskie

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego (cielęcina lub wieprzowina)
pół główki małej kapusty
2 jajka
1 cebula
4 ząbki czosnku
pół szklanki ryżu
pół szklanki kaszy manny
400 g krojonych pomidorów bez skórki
50 g koncentratu pomidorowego
0,5 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
1 łyżeczka bazylii
0,5 łyżeczki chilli w proszku
sól, pieprz

Kapustę drobno poszatkować, cebulę oraz dwa ząbki czosnku drobno posiekać i wszystko dorzucić do mięsa mielonego. Dodać jajka, ryż, łyżeczkę soli i trochę mielonego pieprzu i dokładnie wymieszać. Stopniowo dosypywać kaszy manny (masa ma być zwarta i się lepić).

Na patelni rozgrzać olej. Z powstałej masy formować niewielkie kotlety i smażyć na złoto z obu stron. Odłożyć na talerz.

Na głęboką patelnię wrzucić pokrojone pomidory, pozostałe dwa ząbki drobno pokrojonego czosnku oraz i koncentrat. Wlać bulion, dodać bazylię i chilli, chwilę gotować, a potem doprawić sos solą i pieprzem. Włożyć do sosu kotleciki i gotować około 30 minut na małym ogniu. Gołąbki przejdą sosem i mocno napęcznieją. Jeśli sosu będzie za mało, można podlać gorąca wodą lub dodatkowym bulionem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation