Kuchnia

ciasta

Ciasto piaskowe

Składniki:

5 jajek,
szklanka cukru,
ziarenka z jednej laski wanilii (opcjonalnie),
1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (270 g),
200 g masła,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżka cukru pudru (do przyprószenia).

Przygotowanie:

Przygotowujemy składniki na ciasto, wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej.
Wbijamy jajka do miski (całe, nie oddzielamy białek od żółtek) i ubijamy je na jasną puszystą masę, która powinna zdecydowanie zwiększyć swoją objętość, nawet więcej niż dwa razy. Kiedy piana jest już bardzo puszysta stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sitko, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy do połączenia składników.
Masło roztapiamy w garnku i jeszcze ciepłe wlewamy do ciasta, miksujemy lub mieszamy intensywnie za pomocą ubijaczki do jajek, aż do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto wlewamy do blaszki wysmarowanej masłem i pieczemy w piekarniku przez 50 minut. Przez pierwsze 20 minut ciasto pieczemy w temperaturze 160 °C, a przez kolejne 30 minut w temperaturze 170 °C. Do pieczenia ciasta można użyć wąskiej, podłużnej, prostokątnej blaszki lub foremki do babki.
Ostudzone ciasto dla ozdoby możemy przyprószyć cukrem pudrem.

http://kuchnialetycji.blogspot.co.at/2013/11/ciasto-piaskowe.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation