Kuchnia

ciasta

Kokosowiec z kajmakiem
Składniki:

ciasto:

2 jajka
400 g mąki tortowej
100 g cukru
2 łyżki miodu gryczanego lub innego
150 g masła
2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
1 łyżeczka sody

masa kokosowa:

1/2 l mleka
2 czubate łyżki mąki tortowej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru
100 g wiórków kokosowych
150 g masła

masa kajmakowa:

1 puszka kajmaku (510 g)
150 g masła

masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30%
2 galaretki pomarańczowe lub inne

dodatkowo:

wiórka kokosowe do ozdoby




Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na połowę. Pieczemy dwa blaty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 st. przez około 15 minut.


Następnie przygotowujemy masę kokosową. Do garnka wlewamy szklankę mleka, wsypujemy cukier, wiórki i wszystko zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąki i wlewamy je na wrzące mleko. Wszystko razem mieszamy i gotujemy tak długo, aż masa będzie gęsta. Po wystudzeniu masę ucieramy z masłem. Potem robimy masę kajmakową: Masło ucieramy, dodajemy do niego kajmak i wszystko dokładnie łączymy, aby powstał jednolity krem. Galaretki na masę śmietanową rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku i pozostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno i powoli wlewamy do niej lekko tężejące galaretki. Na pierwszy, wystudzony blat ciasta wykładamy masę kokosową i przykrywamy ją drugim blatem. Potem rozsmarowujemy masę kajmakową, a na koniec śmietanową. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation