Kuchnia

Same słodkości

Tarta z jabłkami i kremem czekoladowym Składniki:
(foremka do tarty o średnicy 24 cm)
Ciasto:

1 jajko
200 g mąki pszennej typ 500
100 g masła (schłodzone)
50 g cukru pudru
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa z jabłek:

4 średnie jabłka
3 - 4 łyżki cukru (ilość dostosować do stopnia kwaśności jabłek)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka żelatyny

Krem czekoladowy:

70 g masła
1/3 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 szklanka mleka w proszku
3 krople aromatu rumowego
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml


Jak przygotować tartę z jabłkami i kremem?
Ciasto:

Do miski wsypać mąkę, cukier, sodę i schłodzone masło, masło posiekać nożem na mniejsze kawałeczki. Dodać jajko i szybko zagnieść jednolite ciasto tak, aby zbyt mocno się nie ociepliło.
Ciastem wylepić formę łącznie z brzegami, przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i na dno wysypać groch, fasolę lub ryż, aby obciążyć ciasto, wtedy po upieczeniu będzie równe i zachowa kształt foremki.
Po upieczeniu zdjąć papier z obciążeniem i wystudzić ciasto w foremce.
Ciasto wypełnić lekko wystudzonym kremem i wstawić do lodówki, aby zastygł.
Na krem wyłożyć zimną, ale jeszcze niestężałą masę jabłkową i ponownie wstawić do lodówki.
Tarta gotowa jest do jedzenia po około 3 godzinach od wstawienia do lodówki, ale najlepsza jest na dzień następny.

Krem czekoladowy:

Masło, cukier, kakao i wodę zagotować na małej mocy palnika, aby całkowicie rozpuścił się cukier.
Gorącą masę zdjąć z palnika, dodać mleko w proszku i aromat, następnie dokładnie wymieszać (nie gotować). Jeśli w kremie jest zbyt dużo grudek, można krem rozmieszać blenderem.
Krem wyłożyć na wystudzony spód od tarty.

Masa z jabłek:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do jabłek dodać cukier i sok z cytryny i gotować na małej mocy palnika do czasu, aż jabłka puszczą sok i będą nieco rozgotowane. Jeśli jabłka są mało soczyste, należy podczas gotowania dodać ze 100 ml wody.
Gdy jabłka będą ugotowane, zdjąć z palnika i do gorącej masy dodać namoczoną w 3 łyżkach zimnej wody żelatynę. Masę mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, wystudzić, ale pilnować, aby masa nie stężała.
Wystudzoną masę z jabłek wyłożyć na krem czekoladowy i wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation