Kuchnia

Same słodkości

Ciasto orzechowo-kokosowe
Składniki:

Biszkopt kakaowy:
6 jajek
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
750 ml mleka
300 g kokosu
3/4 szkl cukru
250 g masła
2 średnio-czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Krem:
1 puszka masy krówkowej 510 g
250 g masła
300 g orzechów włoskich Alesto

Przygotowanie:
Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 33*23 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 stopniach. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż.
Masa kokosowa:
Z mleka odlać pół szklanki mleka i rozmieszać w nim mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem, wsypać kokos i mieszając gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Dodać pokrojone na kawałki masło i mieszać do momentu aż masło się rozpuści. Wlać mleko rozmieszane z mąką, mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 2-3 minuty. Gorącą masę wylać na biszkopt, przykryć drugim biszkoptem, docisnąć i odłożyć w zimne miejsce aż masa kokosowa będzie zimna.
Krem krówkowy:
Masę krówkową rozmieszać. Miękkie masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami masę krówkową i ucierać. Krem rozsmarować na biszkopcie i obficie posypać pokrojonymi orzechami włoskimi lekko wciskając w krem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation