Kuchnia

Same słodkości

Korzenne naleśniki choinki z powidłami śliwkowymi i twarogiem

Ciasto naleśnikowe:

100 g mąki ryżowej
1 łyżka kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 jajka
250 ml mleka
1 łyżka masła



Farsz:

250 g tłustego twarogu
4 łyżki powideł śliwkowych


Dodatkowo:

bita śmietana
cukier puder
owoce: np. kiwi, kaki, granat


*
PRZYGOTOWANIE

Ciasto naleśnikowe
Mąkę ryżową, kakao, przyprawę do piernika, jajka, mleko oraz rozpuszczone masło wymieszaj trzepaczką lub blenderem, aż składnik się połączą. Patelnię do naleśników mocno rozgrzej i wylej nań cienką warstwę ciasta. Smaż przez chwilę i obróć na drugą stronę. Usmaż pozostałe naleśniki.

*W wersji tradycyjnej mąkę ryżową możesz zastąpić po prostu pszenną.

Farsz i podanie
Twaróg ugnieć za pomocą widelca i wymieszaj z powidłami śliwkowymi. Naleśniki posmaruj gotowym twarożkiem i złóż na trójkąty. Ułóż na dwóch talerzach jedne na drugim, naśladując kształt choinki. Z bitej śmietany (możesz dodać do niej dodatkowo cynamon) uformuj łańcuch i ozdób go pokrojonymi owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation