Kuchnia

Same słodkości

Sernik czekoladowy bez pieczenia
Składniki
1 kg sera (dałam wiaderkowy)
200 ml śmietany kremówki 36%
200 g czekolady gorzkiej
200 g czekolady mlecznej
100 g czekolady białej
cukier puder do smaku
6 łyżeczek żelatyny

Spód
140 g herbatników
70 g masła

Herbatniki pokruszyć drobno i zblendować. Wymieszać z rozpuszczonym masłem . Ciastka powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć pokruszonymi ciastkami i ubić łyżką. Odstawić na chwilę do lodówki.
W tym czasie przygotować masę serową.
Ser zmiksować z cukrem pudrem, i ubitą śmietaną. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody i po napęcznieniu podgrzać w mikrofalówce lub w gorącej wodzie i zmiksować wraz z masa serową, a następnie podzielić ser na trzy równe części.
Do jednej części dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę gorzką, zmiksować i wlać na herbatniki.
Do drugiej części dodać rozpuszczoną w kąpieli czekoladę mleczną, zmiksować i wlać na poprzednią warstwę sera.
Do trzeciej części dodać rozpuszczoną czekoladę białą, zmiksować i wlać na wierzch ciasta.
Odstawić do lodówki aż warstwy zastygną.

Polewa
100 g czekolady mlecznej
3 łyżki śmietany
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie wymieszać ze śmietaną.
Polać ciasto i najlepiej odstawić na całą noc do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation