Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Babeczki dyniowo - bananowe na Halloween

Trochę pracochłonna dekoracja babeczek na Halloween, biorąc pod uwagę przygotowanie pajęczyny z lukru. Natomiast sam pomysł pająków z cukierków może będzie dla kogoś inspiracją na szybką i efektowną ozdobę :)
Przepis na babeczki zapożyczyłam z tej strony. Dorzuciłam więcej przypraw, bo lubię mocno aromatyczne ciasta i zdecydowane smaki.

Składniki na 4 duże babeczki:

1 szklanka puree z dyni
1 dojrzały banan (rozgnieciony widelcem)
2 jajka
50 g masła (stopionego i wystudzonego)
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
200 g mąki pszennej
120 g cukru
1/2 opakowania cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

Formę na babeczki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
W średniej misce zmiksować dynię, banana, jajka oraz wystudzone masło. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sodę oraz przyprawy. Zawartości obu misek połączyć ze sobą i wymieszać za pomocą łopatki. Gotową masę rozdzielić pomiędzy foremki.
Piec ok. 30 minut do "suchego patyczka". Pozostawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować elementy dekoracji.

Dekoracja:

Lukier:

2 białka
1,5 - 2 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
barwnik spożywczy pomarańczowy i ciemny (czarny, brązowy)

Dodatkowo:

8 okrągłych płatków waflowych
4 pralinki Ferrero Rondnoir
4 orzechy laskowe w czekoladzie
kilka żelek Spaghettini o smaku coli (np. firmy Trolli z Lidla)

Przybory:

2 plastikowe torebki do szprycowania
2 tylki do dekoracji nr 2
wykałaczka lub patyczek do szaszłyka


Białka dobrze ubić z cukrem pudrem. Dodać kwasek cytrynowy do smaku. Powstałą masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać barwnik pomarańczowy i polukrować wystudzone babeczki. Jeżeli babeczki wyrosły za bardzo trzeba je ściąć na płasko, by wafelek "czuł się" stabilnie.
Z drugiej części lukru ująć dwie łyżki masy i przełożyć do małej miseczki. Wmieszać barwnik ciemny. Jeżeli lukier zrobił się zbyt zwarty, trzeba rozrzedzić go odrobiną wody, ale nie za bardzo, by nie spływał z opłatków.
Aby na opłatkach uzyskać efekt pajęczyny należy je polukrować według poniższej instrukcji:

http://stylowi.pl/12544932 lub http://www.flickr.com/photos/103700193@N07/10007425236/


Pozostawić do zastygnięcia, ale nie całkowitego. Pająk będzie się lepiej trzymał, gdy przyklei się do lukru.
Podana ilość lukru wystarczy na "opajęczynowanie" 8 wafelków. Na 4 opłatkach, po środku każdego, ułożyć pralinkę, dodać głowę z orzecha w czekoladzie. Oczy namalować resztką białego lukru. Żelkę pociąć na kawałki i przykleić pajęcze kończyny. Gotowego pająka na opłatku delikatnie umieścić na babeczce.

Uwaga: aby przygotować puree z dyni należy ją umyć, pokroić na mniejsze kawałki, wydrążyć łyżką środek z nasionami i ułożyć na blaszce skórką do dna. Przykryć folią aluminiową i piec do miękkości, ok. 60-90 minut (w zależności od wielkości kawałków) w temperaturze 180°C. Ostudzić, usunąć skórkę i za pomocą blendera zmiksować na puree.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation