Kuchnia

Drink

Likier czekoladowo-orzechowo-piernikowy - PrzyslijPrzepis.pl

200ml spirytusu
2 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowo- orzechowego
500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
3 łyżeczki przyprawy do piernika
150g cukru pudru

Nutellę włożyć do miski i mieszając trzepaczką wlewać powoli spirytus. Mieszać, aż nutella się rozpuści.
Dalej mieszając wlewać stopniowo śmietanę. Na końcu dodać cukier i przyprawę do piernika. Całość wymieszać.
Likier najlepiej przelać przez gazę lub sitko. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce lub chłodnym miejscu . Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić go przez co najmniej 12godz , aby zgęstniał. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.

Porady
Zamiast spirytusu możemy użyć brązowego rumu, wówczas likier będzie słabszy, ale równie pyszny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation