Kuchnia

Ciasta, ciasteczka

Pączki hiszpańskie

Czy można ich nie lubić? W cukierni można je znaleźć pod nazwą "pączki wiedeńskie" lub "gniazdka", a zrobione są z ciasta parzonego. Są pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach. Przywołują smaki z dzieciństwa... Trochę pracochłonne, ale warto :-).

Składniki na około 25 gniazdek (w zależności od wielkości szprycy):

200 g mąki pszennej
100 g masła
4 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
Na glazurę lukrową:

200 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki gorącej wody
W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić.

Ciasto przełożyć do misy miksera i zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm (można też najpierw wyłożyć je na papier, a potem wyciąć - jest chyba szybciej ;-).
Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po 1 minucie go usunąć - lekko odchodzi). Smażyć po 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180ºC. Wyjąć, odsączyć na bibule.

Cukier puder utrzeć z 2 - 3 łyżkami wrzątku i sokiem z cytryny. Udekorować lukrem pączki.

Uwaga: Ciasto można również upiec; jest to ciasto parzone, pieczemy je w taki sposób jak ptysie.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation