Kuchnia

CIASTA

biszkopty (okrągłe lub podłużne)

2 serki homogenizowane po 200 g

1 galaretka agrestowa

1 galaretka cytrynowa

2 galaretki truskawkowe

owoce (mogą to być np. truskawki, brzoskwinie z puszki lub borówki, wg uznania)

Przygotowanie krok po kroku:

Tortownicę o średnicy 24 lub 26 cm wykładamy szczelnie folią spożywczą, na dnie układamy biszkopty.

Galaretkę agrestową wsypujemy do 250 ml gorącej wody i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia (nie gotujemy).

Do wysokiego naczynia przekładamy 1 serek homogenizowany, wystudzoną (ale jeszcze płynną) galaretkę agrestową i dokładnie mieszamy. Gotową, zieloną masę przelewamy do tortownicy wyłożonej biszkoptami i wkładamy na godzinę do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy kolejną warstwę składającą się z drugiego serka homogenizowanego oraz galaretki cytrynowej. Po godzinie wlewamy do tortownicy drugą, żółtą warstwę masy i wkładamy do lodówki na kolejną godzinę.

W następnej kolejności przygotowujemy dwie galaretki truskawkowe. Wsypujemy je do 1 litra gorącej wody i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Uwaga! W czasie dużych upałów można też wziąć odrobinę mniej wody, wówczas galaretka zgęstnieje szybciej.

Sprawdzamy, czy sernik w tortownicy jest już ściągniety, układamy na nim pokrojone owoce. Uwaga! Do galaretki nie powinno się stosować takich owoców jak kiwi czy ananas. Uniemożliwiają one gęstnienie galaretki. Tak przybrany sernik z owocami zalewamy wystudzoną galaretką i wstawiamy ponownie do lodówki. Ciasto powinno tam pozostać do całkowitego zastygnięcia.

Ostateczny wygląd sernika zależy od użytych galaretek. Można przygotować jedną, dwie lub trzy kolorowe warstwy. Owoce można również ułożyć na biszkoptach lub między warstwami masy serowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation