Design

Design

BABKA DROŻDŻOWA WIELKANOCNA, NAJLEPSZA – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA BABKĘ:
FORMA: 25 x 10 cm

500 g mąki tortowej
20 g drożdży suchych lub 50 g świeżych
1/2 szklanki mleka, ciepłego
125 g masła lub margaryny
2 jajka
1 żółtko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru
skórka otarta z połowy cytryny
1/2 szklanki rodzynek
1/4 szklanki oleju
SKŁADNIKI NA LUKIER:

1 szklanka cukru pudru
1 1/2 łyżki wódki lub rumu
2-3 łyżki wody, ciepłej
Drożdże suche lub świeże rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru. Zostawiamy na 5-10 min do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka oraz żółtka lekko roztrzepujemy. Masło, jajka, ciepłe mleko oraz wyrośnięty zaczyn wlewamy do mąki. Dobrze mieszamy najlepiej dużą łyżką drewnianą. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 min. Po tym czasie zagniatamy ciasto, stopniowo wlewając olej. Wyrabianie powinno trwać około 20 min. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i osuszamy. Oprószamy w mące. Do ciasta dodajemy rodzynki, startą skórkę z cytryny i chwilę wyrabiamy. Formę babkową z kominem o wym. 25 x 10 cm. smarujemy masłem i oprószamy mąką, nadmiar strzepujemy. Ciasto wkładamy do środka robiąc w środku dziurę na tzw. komin formy babkowej. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min. Skórka z góry powinna być dobrze zarumieniona. Jeśli będzie za mocno się przypiekać można przykryć w trakcie pieczenia folią aluminiową. Upieczoną zostawiamy w formie na 15 min po czym lekko wyciągamy.
Cukier puder przesiewamy przez sitko, dodajemy alkohol oraz wodę. Mieszamy dokładnie. Jeśli jest za gęsty dodajemy więcej wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation