Design

Design

Torcik piernikowo-serowy


Masa serowa

500 g sera zmielonego trzykrotnie
250 g sera mascarpone (lub twarogu jak wyżej)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 puszki słodzonego mleka skondensowanego
2 łyżki cukru wanilinowego
3 jajka

Masa piernikowa

60 g masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
50 g ciemnej czekolady, może być pomarańczowa
2 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej
1 łyżka kawy zbożowej (np. Inki)
1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1 jajko
150 g (1 szklanka) mąki pszennej

oraz

słoiczek powideł śliwkowych (290 g) + 3 łyżki likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego lub innego alkoholu
reszta mleka skondensowanego pozostała z masy serowej
3 łyżki masła orzechowego kremowego solonego i słodzonego
kilka orzechów włoskich


Masa serowa

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Do miski włożyć ser razem z mascarpone i zmiksować razem z mąką ziemniaczaną, cukrem wanilinowym oraz mlekiem skondensowanym - tak aby nie było grudek.
Dodać jajka i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Masę rozdzielić do dwóch misek, odstawić.

Masa piernikowa

W garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Wciąż podgrzewając dodawać kolejno: miód, połamaną na kosteczki czekoladę, przyprawę korzenną lub piernikową, kawę zbożową i cynamon.
Podgrzewać do roztopienia się czekolady, następnie zdjąć garnek z ognia i dodać kolejno sodę, mleko oraz jajko. Wszystko szybko oraz energicznie mieszać łyżką. Dodać mąkę i mieszać do czasu aż nie będzie grudek. Masę podzielić na 2 części.

Pieczenie

Wylać pierwszą część masy piernikowej, wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. W międzyczasie wymieszać powidła z alkoholem lub sokiem.
Wyjąć formę z piekarnika, nie wyłączać go. Rozsmarować na wierzchu połowę powideł, a następnie wyłożyć łyżką połowę masy serowej, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika na 15 minut.
Wyjąć i delikatnie wyłożyć drugą połowę masy piernikowej, wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Wyjąć z piekarnika i rozprowadzić drugą część powideł.
Delikatnie wyłożyć resztę masy serowej, wyrównać powierzchnię i piec przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Dla najlepszej konsystencji schłodzić w lodówce.

Polewa

W rondelku podgrzać ciągle mieszając resztę mleka skondensowanego z masłem orzechowym. Rozprowadzić po powierzchni sernika i udekorować orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation