Kuchnia

Ciasta

"Przerośnięty HIT" czyli nasz Grysikowiec :) - PrzyslijPrzepis.pl

10 porcje

Składniki
2 duże opakowania herbatników
1,5 l mleka
1 budyń czekoladowy
12 łyżek kaszy manny
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany kremówki
Sposób przygotowania przepisu:

"Przerośnięty HIT" czyli nasz Grysikowiec :)

1. Z całości mleka odlej ok. 1 szklankę, dodaj cukier oraz proszek budyniowy i dokładnie rozprowadź. Pozostałe mleko zagotuj dodając kakao. Kiedy mleko zacznie się lekko gotować, powoli ciągle mieszając wsyp kaszę manną. Gotuj przez ok. 3 minuty, aż masa zacznie lekko gęstnieć, następnie wlej rozmieszany budyń i ponownie zagotuj.

Blachę wyłóż warstwą herbatników, następnie wylej część gorącej masy grysikowej (ok. 1/3) - ułóż kolejną warstwę herbatników - 1/3 masy - herbatniki - pozostałą masę i herbatniki.

Wierzch polej polewą czekoladową: czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, dodając śmietankę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation