Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Drugie danie

Szybki kurczak w pomidorach z czerwoną fasolą - niebo na talerzu

– duża cebula
– 2 piersi z kurczaka
– trzy duże pomidory (najlepiej malinowe) lub puszka pomidorów bez skórki
– 3 ząbki czosnku
– puszka czerwonej fasoli
– łyżeczka soli, 2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta chili, 1/4 łyżeczki mielonej kolendry, pół łyżeczki oregano, 1/4 łyżeczki mielonej kozieradki, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta mielonej gorczycy, odrobina cynamonu, 1/4 łyżeczki cukru lub 3 łyżeczki gotowej mieszanki np. „gyros”, bez konserwantów)
– 2-3 łyżki oleju

do posypania:
– siekana natka pietruszki, koperek lub kolendra

Cebulę i mięso pokroić w kostkę. Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić.
Mięso posypać przyprawami, wymieszać i odstawić.
Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć ok. 3-4 minuty mieszając.
Przesunąć cebulę na bok. Dodać rozgnieciony lub drobno posiekany czosnek i po kilkunastu sekundach dorzucić mięso. Smażyć na dużym ogniu mieszając, przez 3- 4 minuty aż się zrumieni ze wszystkich stron. Dodać pokrojone pomidory, przykryć wszystko pokrywką i dusić chwilę aż pomidory zmiękną i nieco się rozpadną.
Z fasoli odlać wodę, ziarna dodać do rzeczy na patelni. Wymieszać, podgrzać krótką chwilę.
Podawać posypane zieleniną, np. z ryżem lub pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation