Kuchnia

2 dish_meat

Piersi kurczaka w sosie jogurtowo-musztardowym

SKŁADNIKI:
piersi kurczaka o wadze około 80 dag
1 i 1/2 szklanki (375 g) gęstego jogurtu Zott
1 łyżka musztardy miodowej
1 łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 czubate łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
do smażenia: 2 łyżki masła,2 łyżki oleju

WYKONANIE:
1. Do jogurtu dodaj oba rodzaje musztardy i i natkę piertuszki, dokładnie wymieszaj.
2. Umyte i osuszone piersi kurczaka pokrój w poprzek na plastry o grubości około 2 cm. Dopraw solą i pieprzem oraz oboma rodzajami papryki.
3. Na patelni rozgrzej masło z olejem, włóż kawałki piersi i smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą apetycznego koloru.
4. Patelnię zestaw z ognia, wlej sos jogurtowy, wymieszaj z mięsem. Patelnię postaw na minimalnym ogniu i delikatnie mieszając podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
5. Podawaj z pieczonymi na złoto ziemniakami i zieloną sałatą z sosem vinegret.

RADA: Patelnię postaw na minimalnym ogniu i delikatnie mieszając podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
Podawaj z pieczonymi na złoto ziemniakami i zieloną sałatą z sosem vinegret.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation