Kuchnia

2 dish_meat

Kurczak po meksykańsku.

składniki ( na 4-6 osób):
– 2-3 udka z kurczaka lub piersi, ok. 0,60 dag
– pieprz, sól, słodka papryka (ok. łyżeczki), szczypta ostrej papryki
– 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
– łyżeczka skórki otartej z limonki lub cytryny
– 3 duże, świeże sezonowe pomidory lub ok. 1/2 l domowego przecieru lub 250 g pomidorów w puszce
– duża cebula
– czerwona papryka
– 2 ząbki czosnku
– puszka kukurydzy
– puszka czerwonej fasoli
– szczypta mielonego kuminu (kminu rzymskiego), szczypta cukru, szczypta mielonej kolendry
– olej do smażenia
-do posypania – liście posiekanej kolendry, natka pietruszki

WYKONANIE:
Mięso pokroić w kostkę. Osolić, oprószyć pieprzem, dodać suszoną paprykę, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Jeśli mamy możliwość – odstawić do lodówki na 30 minut. Jeśli nie – można przygotować danie od razu.
Cebulę i paprykę pokroić w grubą kostkę. Wrzucić na mocno rozgrzany na patelni olej. Podsmażać chwilę mieszając. Po 3-4 minutach odsunąć warzywa na bok patelni i wrzucić mięso Smażyć na ostrym ogniu krótko, tylko do zrumienienia. Dodać rozgnieciony czosnek, zaczekać 30 sekund, wsypać przepłukaną na sicie czerwoną fasolę i odsączoną kukurydzę, wymieszać. Dorzucić pokrojone w drobną kostkę pomidory bez skóry, przecier lub pomidory z puszki. Mieszając podgrzewać kilka minut, posypać kuminem, szczyptą cukru, wymieszać. Przed podaniem udekorować wszystko siekaną kolendrą. Można podawać np. z pieczywem czy ryżem na sypko.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation