Kuchnia

2 dish_meat

Pieczone gołąbki - na dużą ilość osób

Pieczone gołąbki – farsz:
1,2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
2 torebki ryżu
1 bułka kajzerka namoczona w wodzie
1 duża cebula
1 jajko
3 łyżki koperku
1 łyżka oleju do smażenia
sól, pieprz

Sos pomidorowy:
1,2 litra bulionu warzywnego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
sól, pieprz

Dodatkowo:

1 duża lub 2 mniejsze główki kapusty włoskiej
20 plasterków cienkiego wędzonego boczku
2 garści kiszonej kapusty
pół pęczka koperku

Farsz: Ryż gotujemy w osolonym wrzątku ok. 1-2 minuty krócej, niż czas podany na opakowaniu. Bułkę namaczamy w wodzie, aż do miękkości i odciskamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, aż do zeszklenia. Do dużej miski wkładamy mięso mielone, dodajemy ugotowany i przestudzony ryż, podsmażoną cebulę, odciśnietą bułkę, surowe jajko i posiekany koperek. Solidnie solimy i pieprzymy. Wyrabiamy ręką przez 2-3 minuty, aby masa się napowietrzyła. Dzielimy na 20 części.

Z kapusty (lub kapust) wycinamy głąb. Wkładamy do dużego garnka z wrzątkiem, przykrywamy i gotujemy ok. 10 minut. Liście powinny w tym czasie zmięknąć. Wyjmujemy z wrzątku i oddzielamy największe liście (potrzebujemy 20). Odcinamy twardą końcówkę i możemy zwijać gołąbki. Na brzeg liścia wkładamy porcję mięsa. Zawijamy mniejsze boki kapusty na mięso, a następnie zwijamy w rulon. Owijamy go plasterkim wędzonego boczku. Zawijamy analogicznie pozostałe sztuki. Wyjdzie 20 gołąbków. Tak przygotowane mogą poczekać jeden dzień w lodówce, jeśli obiad chcemy przygotować wcześniej. Gdy od razu je pieczemy, układamy je wtedy na dużej, głębokiej blasze (tej od piekarnika) zwinięciem kapusty do dołu.

Sos: Bulion zagotowujemy i dodajemy 3 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju, a gdy się zeszklą dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Przesmażamy razem przez minutę i dodajemy do sosu. Przyprawiamy sos solą i pieprzem. Sos można przygotować także dzień wcześniej.

Sos powoli wlewamy na blachę pomiędzy gołąbki. Kapustę kiszoną mocno odciskamy z wody i siekamy. Rozsypujemy po gołąbkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) lub 170 z termoobiegiem i pieczemy 45-50 minut. Po upieczeniu posypujemy porwanym/posiekanym koperkiem. Od razu podajemy. Same – lub ze świeżym pieczywem czy gotowanymi ziemniakami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation