Kuchnia

2 dish_meat

Faszerowane rolady z mięsa mielonego

Składniki:
0,5kg wieprzowego mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżki kaszy manny (lub bułki tartej)
1/2 szklanki mąki
250g kapusty kiszonej
150g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
2 szklanki bulionu mięsnego lub rosołu
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
3 plasterki suszonych grzybów
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona, zielona pietruszka, liść laurowy, ziele angielskie
olej do smażenia

Wykonanie:
Kiszoną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości i odcedzamy
Pieczarki oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju, do odparowania wody
Do pieczarek dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz masło, mieszamy i zasmażamy przez chwilę. Całość doprawiamy delikatnie solą, pieprzem oraz majerankiem
Mięso mielone mieszamy z kaszą manną (lub z bułką tartą), jajkiem oraz przyprawami- do smaku
Mięso dzielimy na 5-6 części. Każdą część spłaszczamy dłonią na desce, na dość cienki placek i nakładamy równomiernie po 2 łyżki farszu
Mięso z farszem zwijamy do środka, formujemy w dłoniach tworząc rolady i obtaczamy w mące
Roladki smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiany kolor z każdej strony
Następnie mięso zalewamy bulionem, dodajemy suszone grzyby, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas obracając roladki
Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dusimy jeszcze przez kilka minut
W razie potrzeby sos możemy jeszcze zaciągnąć odrobiną wody rozrobionej z 1 łyżką mąki. Przed podaniem potrawę posypujemy posiekaną zieloną pietruszką
Podajemy z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą oraz warzywami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation