Kuchnia

2 dish_meat

Kotlety mielone

– pół kilograma mięsa wieprzowego (np. karczek, łopatka ) lub mieszanego wołowo lub drobiowo- wieprzowego
– mała kajzerka
– jajko
– duża cebula
– dwa ząbki czosnku
– pieprz mielony, sól (spora łyżeczka lub nieco więcej) trochę mielonej, ostrej papryki
– łyżka lodowatej wody
– tarta bułka do panierowania
– smalec/olej do smażenia

Zmielone mięso przełożyć do miski. Kajzerkę namoczyć w mleku lub zimnej wodzie, aż będzie całkowicie miękka. Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na patelni. Kiedy się śpieszę – ścieram ją na najdrobniejszych oczkach tarki bezpośrednio do miski, albo mielę razem z mięsem. Czosnek wycisnąć w wyciskarce. Dodać przyprawy, odciśniętą dobrze bułkę, jajko,wodę, wymieszać dokładnie masę ręką lub łyżką. Formować lekko podłużne i spłaszczone kotlety, panierować w tartej bułce. Na patelni rozgrzać mocno tłuszcz i smażyć po kilka sztuk na raz, ale już na średnim ogniu, by nie zrumieniły się zbyt mocno i były usmażone w środku. Jeśli kotlety są zrobione nieco wcześniej niż ugotowały się ziemniaki, albo chwilę trzeba poczekać na uczestników obiadu, wkładam je na talerzu do piekarnika rozgrzanego do 50 st., by poczekały.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation