Kuchnia

2 dish_meat

GOŁĄBKI PO CYGAŃSKU Odwrócone gołąbki

– 0,5 kg mielonego mięsa
– 1/2 małej kapusty pekińskiej (ja miałam 1/4 małej główki białej – poszatkowałam i obgotowałam ją kilkanaście minut w osolonej wodzie)
– torebka ugotowanego ryżu
– kajzerka
– cebula
– jajko
– sól, pieprz, papryka mielona ostra, szczypta majeranku
– duża puszka pomidorów (użyłam domowego przecieru)
– łyżeczka koncentratu
– pół słodkiej śmietanki 30%
– olej do smażenia
– tarta bułka

Kajzerkę namoczyłam w wodzie i dobrze odcisnęłam. Dodałam do mięsa, podobnie jak ugotowany ryż, jajko, startą cebulę, przyprawy i poszatkowaną na małe kawałki kapustę. Uformowałam duże kotlety, opanierowałam w tartej bułce i usmażyłam na złoty kolor. Zblendowałam pomidory, dodałam koncentrat, podgrzałam w rondelku, dodałam śmietankę, osoliłam i opieprzyłam do smaku. Można dodać pół szklanki bulionu. Przełożyłam kotlety do rondla i zalałam sosem. Podgrzałam wszystko razem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation