Kuchnia

2 dish_meat

Wątróbka smażona z cebulką

składniki:

– 0,5 kg wątróbki (cielęcej, wieprzowej lub drobiowej)
– 3-4 duże cebule
– 1 twarde, kwaśne jabłko ( kto nie lubi nie daje, rzecz jasna)
– 2-3 łyżki mąki
– sól, pieprz, ew. majeranek
– olej do smażenia
Wątróbka smażona – przepis

Wątróbkę umyć w zimnej wodzie. Wyciąć błony i żyłki. Zalać mlekiem i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Cebulę pokroić w półplastry ok. 0,5 cm grubości. Lekko posolić, dać szczyptę cukru, zgnieść trochę ręką, przemieszać. Na patelni mocno rozgrzać ok. 2 łyżki oleju. Wrzucić cebulę na rozgrzany tłuszcz i smażyć mieszając. Jeśli lubimy twardszą, podobną do grillowanej – wystarczy kilka minut z każdej strony. Ja lubię miękką, rozpadającą się. Zmniejszam gaz i smażę już na małym ogniu aż będzie całkiem miękką. Zwykle zajmuje to ok. 15 minut. Cebulę zdjąć na talerz, na tą samą patelnię wrzucić obrane ze skórki, pokrojone w cienkie plasterki jabłko, przesmażyć aż zmięknie, dodać do cebuli, wymieszać razem.

Jeśli używamy wątróbki cielęcej lub wieprzowej, kroimy ją na ok centymetrowej grubości plastry. Wątróbkę drobiową podzielić na kawałki, w miejscach przewężeń, tyle by nie była zbyt gruba, inaczej trudno ją będzie dosmażyć w środku. Osuszyć lekko ręcznikiem papierowym, oprószyć mąką. Na patelnię po smażonej cebuli i jabłku dolać dwie, trzy łyżki oleju i mocno rozgrzać. Na rozgrzany tłuszcz kłaść kawałki mięsa ale niezbyt ciasno. Jeśli patelnia nie jest duża, lepiej robić to partiami, przekładając usmażoną pierwszą partię mięsa na talerz. Smażyć aż się zrumieni, ale nie za długo, przewracając mięso kilka razy ze strony na stronę. Po usmażeniu lekko osolić, popieprzyć delikatnie oprószyć majerankiem. Na mięsie ułożyć cebulę z jabłkiem, przemieszać. Jeśli wątróbka nie jest dosmażona i nadal krwista, można przykryć ją pokrywką i dusić jeszcze na małym ogniu ok. 3-5 minut, poruszając od czasu do czasu patelnią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation