Kuchnia

obiad

Smaczne gołąbki nadziane farszem ziemniaczanym z dodatkiem mięsa mielonego, oblane sosem pomidorowym. Świetnie sprawdzą się zamiast tradycyjnych gołąbków

Składniki:

kapusta
1 kg ziemniaków
200 g mięsa mielonego
2 jajka
6 łyżek kaszy manny
pieprz i sól
papryka słodka
majeranek
ziele angielskie
dodatkowo:
przecier pomidorowy
2 łyżeczki mąki
Przygotowanie:

Z kapusty odcinamy głąb i wkładamy ją do garnka z wodą. Gotujemy na małym ogniu. Gdy liście lekko zmiękną ściągamy je z kapusty (czynność tą powtarzamy kilkakrotnie, aż rozbierzemy całą kapustę). Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodajemy mięso mielone, podsmażoną cebulę, wbijamy jajka, wsypujemy kaszę manną i doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Całość mieszamy.



Następnie zawijamy farsz w liście kapusty. Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy 1/2 szklanki wody, wrzucamy parę ziaren ziela angielskiego.



Gołąbki pieczemy pod przykryciem około 50 minut. Przecier pomidorowy mieszamy z mąką, 1/2 szklanki wody i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Po około 50 minutach pieczenia zalewamy przecierem gołąbki i pieczemy jeszcze parę minut, aż powstanie nam sos.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation