Kuchnia

obiad

Warzywne placuszki rosti z sosem jogurtowym 1 średnia surowa marchewka starta na dużych oczkach Pół cukinii startej na dużych oczkach Pół niedużego surowego selera startego na dużych oczkach 1 jajko Pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki pełnoziarnistej lub pszennej Pół łyżeczki kurkumy Szczypta ostrej papryki w proszku Olej kokosowy do smażenia (lub inny) SOS JOGURTOWY: Pół małego jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę Łyżeczka pokrojonego drobno koperku Sok z cytryny (pół łyżeczki) Szczypta pieprzu Szczypta soli Przygotowanie: Warzywa, jajko, mąkę, proszę do pieczenia i przyprawy łączymy w misce. Jeśli jest zbyt rzadkie – podsypać mąką, jeśli zbyt gęste – dolać odrobinę wody. Wiele zależy od cukinii, która może być wodnista lub zwarta. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć niewielkie, cienkie placuszki do zezłocenia. W międzyczasie przygotować ekspresowy sos jogurtowy – połączyć wszystkie składniki i mieszać do uzyskania jednolitego, apetycznego sosu. Podawać z ciepłymi placuszkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation