Kuchnia

słodkie

Prosta tarta czekoladowa - Podaj.to


Składniki:

Spód:
mało schłodzone 120 g
mąka 200 g
cukier puder 50 g
żółtko 1
sól szczypta

Masa czekoladowa:
czekolada 250 g
masło 200 g
żółtka 3
jajka 2
mąka 100 g

Beza:
białka 6
cukier 300 g
kakao 1 łyżka


Przygotowanie:

1.Aby przygotować spód, należy przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać masło, żółtko oraz szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Schłodzić 30 minut w lodówce.
2.Po tym czasie, rozwałkować ciasto, wyłożyć formę do tarty o średnicy około 25 cm. Schłodzić przez kolejne 30 minut.
3.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i dokładnie wymieszać. Wyjąć z kąpieli wodnej. 4. Dodać jajka, żółtka i wymieszać. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
5.Wyjąć tartę, nakłuć widelcem i piec około 8 minut w temperaturze 180 stopni (aż nabierze lekko złotego koloru).
6.Wylać do tarty masę czekoladową i piec 15 minut w temperaturze 150 stopni.
7.Aby przygotować bezę, należy ubić 6 białek, a gdy piana zacznie gęstnieć, dodawać stopniowo cukier. Przesiać kakao przez sitko i wymieszać ręcznie, delikatnie.
8.Piec całość 30 minut w temperaturze 150 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation