Kuchnia

tarty na słodko

Crostata

150g masla zimnego w lodowki
300g maki
2 jajka
130g cukru
starta skorka z 1 cytryny

ulubiony dzem, konfitura lub nutella (ok 500g, nutelli trzeba dac troche wiecej)

Maslo oproszyc maka i siekac nozem na malutkie kawalki, dodac cukier i skorke z cytryny, wymieszac, dodac jajka, ugniatac ciasto rekami, az otrzymamy jednolite ciasto. Wstawic do lodowki na pol h. Po wyjeciu podzielic ciasto na pol, z jednej polowy uformowac kule, rozwalkowac i wylozyc nia ogragla forme a takze jej brzegi. Wstazic do lodowki jednoczesnie nastawiajac piekarnik na 180°. Reszte ciasta rozwalkowac i wykrawac nozem lub maszynka paski z ktorych uformujemy kratke na dzemie. Forme wyjac z lodowki, wylozyc dzem na ciasto, formowac kratke. Wstawic do piekarnika na ok 40 min
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation