Kuchnia

tarty na słodko

Tarta z winogronami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia 125 g
mąka 170 g
żółtko 2 szt.
cukier 100 g
sól 1 szczypta
nadzienie
budyń śmietankowy 1 opak.
mleko 400 ml
czerwone winogrona 200 g
galaretka cytrynowa 1 opak.
Kostka do pieczenia Kasia 100 g

Przygotowanie
Krok 1
Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj żółtka, sól i posiekaną Kasię.
Krok 2
Wszystko razem szybko zagnieć i odstaw na pół godziny do lodówki.
Krok 3
Następnie ciasto rozwałkuj i wylep nim formę do tarty wysmarowaną wcześniej Kasią i obsypaną mąką.
Krok 4
Ciasto nakłuwaj widelcem i piecz w 180 stopniach około 15 minut.
Krok 5
Budyń ugotuj w 400 ml mleka, ostudź i zmiksuj z miękką Kasią.
Krok 6
Galaretkę rozpuść w 1/2 objętości podanej na opakowaniu ilości wody.
Krok 7
Winogrona pokrój na połówki i wyjmij z nich pestki.
Krok 8
Na ostudzone ciasto wyłóż krem budyniowy, poukładaj winogrona i polej tężejącą galaretką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation