Kuchnia

tarty na słodko

picante-jalapeno.blogspot.com: Intensywnie czekoladowa tarta z truskawkami i Oreo

Składniki:
Na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 1/2 łyżki kakao
1 1/2 łyżki cukru pudru
1/2 kostki zimnego masła
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
1/4 szklanki kakao
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
200 ml śmietany kremówki 30%
1/2 kostki masła
2 tabliczki (200g) czekolady deserowej
około 50 dag truskawek
kilka ciasteczek Oreo

Wykonanie:
Ze składników przeznaczonych na ciasto zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy je na około godzinę do lodówki. Po tym czasie cienko wałkujemy i wykładamy nim foremkę. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 15 minut. Po upieczeniu dobrze studzimy.

Przygotowujemy krem czekoladowy. W garnuszku mieszamy ze sobą wodę wraz z cukrem i kakao. Podgrzewamy cały czas mieszając. Następnie stopniowo dodajemy śmietankę również cały czas mieszając. Na koniec wkładamy do garnuszka pokrojone na kawałki masło. Mieszamy aż się rozpuści. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 3 minuty, a następnie wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy aż cała czekolada się rozpuści. Masę studzimy.
Gdy będzie już zimna wstawiamy ją do lodówki na około 20 minut (powinna zacząć lekko tężeć). Wówczas przelewamy ją na kruche ciasto, wstawiamy do lodówki na około godzinę. Gdy masa stanie się gęsta na jej wierzch wykładamy pokrojone na pół truskawki. Wierzch dekorujemy także pokruszonymi ciasteczkami Oreo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation