Kuchnia

tarty na słodko

picante-jalapeno.blogspot.com: Krucha tarta z dżemem borówkowym i kremem czekoladowym

Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
1 jajko
1 żółtko
1 kostka masła (200g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
około 200 g dżemu borówkowego (my użyliśmy dżemu domowej roboty)
Krem czekoladowy:
1/4 szklanki kakao
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
200 ml śmietany kremówki 30%
1/2 kostki masła
2 tabliczki (200g) czekolady deserowej
opcjonalnie: kilka ciasteczek do dekoracji

Wykonanie:
Mąki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier puder (przesiany przez sito) oraz kostkę masła. Masło siekamy nożem aż powstaną z niego grudki wielkości mniej więcej ziarnka grochu. Wówczas wbijamy jajko oraz jedno żółtko i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny.

Przygotowujemy krem czekoladowy. W garnuszku mieszamy ze sobą wodę wraz z cukrem i kakao. Podgrzewamy cały czas mieszając. Następnie stopniowo dodajemy śmietankę również cały czas mieszając. Na koniec wkładamy do garnuszka pokrojone na kawałki masło. Mieszamy aż się rozpuści. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 3 minuty, a następnie wrzucamy połamaną czekoladę. Czekamy około 3-4 minuty. Następnie mieszamy aż cała czekolada się rozpuści. Masę studzimy (gdy ją schłodzimy masa zacznie tężeć).

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy je na grubość około 1 cm. Wykładamy nim foremkę na tartę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C, zapiekamy około 35 minut aż ciasto nabierze złotego koloru. Studzimy je.
Na upieczony i ostudzony spód ciasta wykładamy dżem z borówek, wyrównujemy. Następnie wykładamy masę czekoladową, również ją wyrównujemy. Wierzch możemy udekorować połamanymi na kawałki ciasteczkami, prażonymi orzechami itp.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation