Kuchnia

tarty na słodko

Tarta czekoladowo-kokosowa z bananami (bez pieczenia) - Kuchnia Agaty - najsmaczniejszy blog kulinarny!

TARTA CZEKOLADOWO-KOKOSOWA Z BANANAMI (BEZ PIECZENIA)
SKŁADNIKI:
spód
płatków Nestlé NESQUIK - 2 i 1/2 szklanki
wiórki kokosowe - 1/2 szklanki
olej kokosowy/masło - 4 łyżki (zielone miarki), rozpuszczony
czekolada - 3 łyżki (zielone miarki), rozpuszczona, deserowa
krem
śmietanka kremówka - 3/4 szklanki
jogurt grecki - 4 łyżki (zielone miarki)
żelatyna - 1 łyżeczka (żółta miarka)
cukier puder - 1 łyżka (zielona miarka)
banan - 2 małe sztuki
maliny, karmel itp - do podania na wierzchu
PRZYGOTOWANIE:
Płatki Nestlé NESQUIK włóż do blendera i zmiel na małe okruchy (lub włóż do zamykanego „strunowego” woreczka foliowego i rozkrusz (np. wałkiem do ciasta).

Olej kokosowy/masło i czekoladę włóż do małego rondelka i rozpuść. Połącz z rozdrobnionymi płatkami i wiórkami kokosowymi. Tak powstałą masę wyłóż na blaszkę do tarty i mocno ubij, by dobrze przylegała do dna i brzegów (np. dnem szklaneczki). Wstaw do lodówki na min. 2 godziny.

Po tym czasie, gdy spód już stężeje, wyłóż na dno tarty pokrojone w plasterki banany. Mają szczelnie przykryć spód ciasta.

Żelatynę zalej łyżką wody i odstaw do napęcznienia na ok. 10 minut. W rondelku rozpuść 3-4 łyżki śmietanki i rozpuść w nich żelatynę. Ostudź.

Resztę śmietanki ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodaj jogurt i śmietankę z żelatyną, delikatnie połącz. Masę wyłóż na spód tarty z bananami. Wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

Przed podaniem ozdób wierzch tarty świeżymi owocami, masą karmelową, wiórkami kokosowymi itp. Tartę podawaj schłodzoną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation