Kuchnia

tarty na słodko

picante-jalapeno.blogspot.com: Zimowa, brzoskwiniowa tarta z ciastem francuskim

Składniki:

1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
1 kostka masła (200g)
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
słoik domowej konfitury z brzoskwiń/klementynek (np. takiej jak TA)
opakowanie ciasta francuskiego


Wykonanie:
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i usypujemy z nich kopczyk. Na środku robimy w wgłębienie, do którego wbijamy jajko i wsypujemy cukier puder, a także szczyptę soli. Następnie dodajemy kostkę masła (dobrze schłodzoną), którą siekamy nożem wraz z mąką i pozostałymi składnikami aż powstaną "grudki" ciasta. Wówczas energicznie zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 2 godziny.

Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim dno foremki do tart. Robimy widelcem dziurki w kilku miejscach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 20 minut - powinno być w zasadzie upieczone, o lekko złotawym kolorze. Na gorący spód ciasta wykładamy brzoskwinie ze słoika. Przykrywamy odpowiednio dociętym blatem z ciasta francuskiego. Ze skrawków ciasta francuskiego, które nam pozostały wykrawamy foremką gwiazdki/serduszka itp. i ozdabiamy nimi ranty tarty. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temp. 180C jeszcze około 15 minut.

Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy, wierzch możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation