Kuchnia

Przepisy

CIASTO KOSTKA WIŚNIOWA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

5 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ WIŚNIOWĄ:

1 galaretka smak czarna porzeczka Delecta
1 galaretka wiśniowa Delecta
700 ml gorącej wody
200 g dżemu wiśniowego

SKŁADNIKI NA KREM:

400 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

starta gorzka czekolada
100 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Następnie dodajemy w kilku porcjach przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy za pomocą dużej łyżki lub szpatułki. Formę o wym. 24×24 cm lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy biszkopt i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i rzucamy na zabezpieczoną podłogę z wys. 30 cm. W ten sposób biszkopt nie opadnie. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Zostawiamy do wystudzenia. Do tężejącej galaretki dodajemy dżem wiśniowy, mieszamy.
Jeden blat biszkoptowy układamy w formie (można lekko nasączyć mocną herbatą), wykładamy galaretkę. Przykrywamy drugim biszkoptem.
Kremówkę razem z serkiem mascarpone miksujemy na sztywny krem. Na koniec dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Wykładamy na biszkopt. Wierzch dekorujemy startą gorzką czekoladą oraz żurawiną.

Autor by: http://ilovebake.pl/2016/01/22/ciasto-kostka-wisniowa/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation