Kuchnia

Kuchnia

Sałatka ogórkowa z makaronem spaghetti. | Poezja Smaków


1 opakowanie makaronu spaghetti (kupiłam jeden z najtańszych, by zbyt mocno nie zgrubiał, miałam 3/4 durszlaka po ugotowaniu)
2 ogórki zielone szklarniowe
2 ogórki małosolne
2 ogórki korniszony - z zalewy octowej
puszka kukurydzy
pęczek kopru
słoiczek 400 ml majonezu
sól, pieprz, olej do gotowania makaronu


Wykonanie:

Makaron podzielić na długości na 3-4 części, by nie był aż tak długaśny jak przy wyciąganiu z opakowania. Ugotować go al dente, by był nadal jędrny ale już miękki. Wodę do gotowania należy posolić by była lekko słona. Odcedzić, obficie przelać zimną wodą, zostawić do odsączenia.

Zielone ogórki obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Korniszony i małosolne także pokroić w kostkę, ale zostawić ze skórką. Kukurydzę odsączyć a koper posiekać.

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu, doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Połączyć dokładnie z majonezem.

Ci, którzy liczą kalorię, mogą sałatkę przygotować z makaronu pełnoziarnistego oraz jogurtu zamiast typowych składników. Reszta bez zmian.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation