Kuchnia

Kuchnia

Porzeczkowiec bez pieczenia - PrzyslijPrzepis.pl

16 porcje 100min Średni

Składniki
Tortownica 24 cm
Spód:
• 230 gram razowych herbatników,
• 110 gram masła

Chałwiowa śmietanka:
• 250 gram serka mascarpone,
• 500 ml śmietanki 30%,
• 300 gram chałwy waniliowej,
• 1-2 łyżki cukru pudru do smaku,
• 5,5 łyżeczek żelatyny,
• ½ szklanki wody

Wykończenie:
• 2 galaretki truskawkowe,
• Ok 350 gram czerwonej porzeczki
Sposób przygotowania przepisu:

Porzeczkowiec bez pieczenia

łączenie składników spodu1. SPÓD: Herbatniki przekładamy do malaksera i miksujemy. Rozdrobnione przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy. Jeszcze ciepłe dodajemy do „ciasteczkowego piasku”. Całość mieszamy do połączenia składników.
gotowy spód2. Gotową masą wykładamy dno przygotowanej tortownicy. Całość wkładamy do chłodu by masa zastygła
chałwa i serek przed połączeniem3. ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Serek mascarpone wraz z chałwą umieszczamy w misce. Składniki miksujemy do połączenia się.
dodanie chałwy do śmietanki4. Do oddzielnej miski wlewamy schłodzoną śmietankę. Śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy masę chałwiową oraz cukier puder do smaku. Do gotowej chałwiowej śmietanki wlewamy żelatynę. Całość energicznie miksujemy. Gotową śmietankę wylewamy na ciasteczkowy spód.
wyłożenie porzeczek5. W śmietankę wrzucamy część porzeczek. Torcik odkładamy do chłodu, by zastygł.
wylanie śmietanki6. WYKOŃCZENIE: Porzeczkę przepłukujemy i odsączamy z wody. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Tężejącą wylewamy na zastygnięty torcik. W galaretce zanurzamy pozostałą ilość przygotowanych owoców. Torcik ponownie schładzamy. Gdy galaretka zastygnie jest gotowy:).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation