Kuchnia

Kuchnia

Chaczapuri: zrób to jak Gruzin! - Klaudyna Hebda

Chaczapuri: zrób to po gruzińsku!
Składniki:

(na cztery porcje, można zrobić z połowy:))

700-800g g przesianej mąki (około). Jeśli nie macie wagi to możecie spróbować „na oko”, byle ciasto było miękkie
400 g jogurtu
szczypta soli
spora łyżeczka sody oczyszczonej (to jest chyba jedyne ciasto sodowe, które lubię i w którym nie wyczuwam posmaku sody)
miseczka odciśniętego sera (typu mozarella, koryciński, bundz, ale można oczywiście eksperymentować: już mi się marzy chaczapuri z pokrzywą i czarnuszką:))), startego na tarce

Przygotowanie:

Do miseczki wlewamy jogurt, sól, sodę oczyszczoną, mieszamy.

Dodajemy po dużej łyżce mąki i mieszamy ciasto szpatułką: powinno być bardzo miękkie i dać się łatwo wyrabiać (mniej więcej po około 500g mąki sprawdzamy konsystencję).

chaczapuri (1 of 1)-10

Ciasto będzie miękkie (na filmie zobaczycie, jak wygląda).

Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na około 30 minut.

Po tym czasie formujemy dysk, nakładamy szczodrze startego sera, zamykamy chaczapuri i smażymy je na rozgrzanej, suchej patelni (dokładnie zobaczycie to na filmie:)).

Wierzch ciepłego chaczapuri smarujemy masłem.

Kroimy na krzyż, dzieląc na cztery części.

Podajemy jako przystawkę do obiadu.

My jedliśmy min. razem z kiszonymi warzywami, pchali i kurczakiem w sosie orzechowym:)

Jeśli szukacie nietradycyjnych zastosowań: jest świetne do hummusu, curry, zup, chłodników, ja jadłam po prostu z pomidorkami i cebulką!

Gorąco polecam!:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation