Kuchnia

smakołlyki

Super polewa czekoladowa bez masła - przepis ze Smaker.pl

Tak przygotowaną polewę czekoladową możemy wykorzystać do wykończenia ciast, ciastek, ciasteczek.
Składniki

100 g cukru pudru
50 ml wody
25 g kakao 2 łyżki z górką ( kakao prawdziwe-ciemne)

> 6 os. 15 min łatwe tanie
Przygotowanie

z podanych proporcji polewy wystarczy na pokrycie ciasta o wymiarach
25 cm x 25 cm

Wszystkie składniki polewy przekładam do rondelka: cukier puder, wodę, kakao.

Rondelek stawiam na gazie i mieszając zagotowuję.

Od momentu zagotowania polewę cały czas mieszając gotuję 4 minuty – mam ustawiony mały płomień aby polewa delikatnie się gotowała.

Po ugotowaniu polewę odstawiam do przestudzenia od czasu do czasu mieszając aby nie powstał na górze ''grzybek, skórka''.

Letnią polewą dekoruję ciasta, ciastka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation