Kuchnia

smakołlyki

Czekoladowe babeczki z płynnym, pierniczkowym środkiem!

Składniki na 6 osób

Na ciasto czekoladowe:
100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
15 g masła
4 jajka (3 białka i 1 żółtko)
25 g cukru pudru
25 g skrobi ziemniaczanej

Na płynny, pierniczkowy środek:
150 ml śmietanki kremówki
60 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
60 g czekolady z nadzieniem nugatowym
2 łyżki przyprawy do piernika
skórka z 1/2 cytryny

Można je podawać z sosem czekoladowym (ja nie robiłam)

Na sos czekoladowy:
25 g kakao
100 ml mleka
15 g masła
50 g cukru pudru

Najpierw zrobić płynny środek. Zagotować śmietankę. Dodać przyprawę do piernika i skórkę z cytryny. Dobrze wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie znowu zagotować i zalać połamaną czekoladę. Dobrze wymieszać aż się rozpuści. Przelać do małych foremek lub innego pojemnika i włożyć do zamrażalnika do momentu, aż całość się zamrozi.

Przygotować ciasto
W kąpieli wodnej roztopić czekoladę i masło. Wymieszać i ostudzić. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać jedną łyżkę do czekolady i zmiksować. Dodać żółtko i skrobię, a następnie resztę białek. Dokładnie zmiksować.

Napełniać foremki do połowy. Na środku umieścić kawałek zamrożonego środka (który później stanie się płynny). Zakryć ciastem.

Piec 8 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 2 minuty przed wyciągnięciem z foremek.

Jeśli ktoś chciałby przygotować sos, wystarczy wszystkie składniki zagotować w rondelku i podać razem z babeczkami.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation