Kuchnia

ciasteczka

Batoniki z masłem orzechowym i orzeszkami, bez pieczenia, bez glutenu, wegańskie
Składniki:
Batoniki:
430g masła orzechowego o zawartości orzechów 100%
70g posiekanych orzechów (użyłam włoskich i ziemnych)
60g mąki kokosowej
8 łyżek syropu klonowego
Polewa:
240g gorzkiej czekolady (wegańska, bez glutenu, powinna mieć odpowiedni certyfikat)
2 i 1/2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
Dodatkowo:
liofilizowane maliny lub wiórki kokosowe, posiekane orzeszki

Batoniki:
1. Do rondelka przełożyć masło orzechowe, dodać syrop klonowy i rondelek postawić na małym ogniu, mieszając, podgrzewać przez około 1 minutę (masło ma być tylko troszkę ciepłe). Składniki połączą się w jednolitą masę i masło zrobi się gęste. Masło ściągamy z ognia.

2. Do masła orzechowego dodać mąkę kokosową, posiekane orzechy i wymieszać łyżką lub rękoma (patrz FILM). Powstanie gęsta, elastyczna masa.
Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 18x18cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i mocno docisnąć. Blaszkę wstawić do lodówki na 20 minut.

3. Deser po wyjęciu z lodówki pokroić na porcje (patrz FILM) i pokrojony deser na kawałki wstawić z powrotem do lodówki na około 1-2 godziny.

Polewa:
4. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Dodać roztopiony olej kokosowy, wymieszać.
Batoniki maczać w polewie (patrz FILM) i układać je na papierze do pieczenia. Wierzch posypać pokruszonymi liofilizowanymi malinami lub wiórkami kokosowymi, orzeszkami.
Batoniki odstawić, żeby czekolada stężała (można je na chwilę wstawić do lodówki).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation